EmailTwitterFacebookLinkedIn

 

 

 

Tijd voor carrièrestap? Dat doe je niet alleen.

"Ik zie mezelf nog het mbo-lokaal binnengaan."

 

Willie Renkema-Hidding is op dit moment directeur van ROC Menso Alting in Groningen. Haar eerste baan was in de wereld van de accountancy. Toch heeft ze gekozen voor het onderwijs. Hoe ze deze overstap heeft gemaakt vertelt ze hier.


“Na mijn studie International Business, Finance and Accountant ben ik als Assistent Accountant aan het werk gegaan. Om verder te komen moest ik doorleren voor Register Accountant. Ik twijfelde of ik dat pittige traject aan wilde gaan. Ik deelde mijn gedachtes met verschillende mensen, waaronder de ouderling tijdens een huisbezoek van de kerk. Deze ouderling was werkzaam bij de afdeling P&O van de GSG. Hij vroeg me of het onderwijs misschien ook iets voor me zou zijn. Ik was daar in eerste instantie vrij duidelijk in, want Onderwijs en Zorg hadden me nog niet eerder aangesproken. Maar hij gaf me de tip om dat eens te onderzoeken door bijvoorbeeld een dag mee te lopen op het mbo en vmbo.”

Meelopen
Het meelopen was een echte eyeopener voor Willie! “Ik zie mezelf nog het mbo-lokaal binnengaan. Hoe de docenten met de jongeren omgaan vond ik heel inspirerend. Ik liep een dag mee met Carel Woudt, in die tijd was hij nog docent. Hij was toen al net zo enthousiast als nu en dat heeft mij geholpen. Wat me opviel was dat de docent en student op een volwassen manier met elkaar communiceerden en samen zochten naar antwoorden. Die begeleiding was nieuw voor me en sprak me erg aan. Door het meelopen kwam ik erachter dat het vmbo mij niet lag, maar het mbo juist wel. Ook dat is heel zinvol. Ik zou dan ook iedereen die een andere baan overweegt, willen adviseren om gewoon eens contact op te nemen en te vragen om een dag mee te lopen. Het brengt je zoveel verder.”

Na die meeloopdagen pakte Willie haar werk weer op en dacht er verder niet veel meer over na.  Totdat ze werd benaderd met de mededeling dat er iemand bij het ROC Menso Alting vertrok. “Zo ben ik voor de klas gekomen. Ik gaf voornamelijk de basis administratieve vakken. Daar lag immers mijn achtergrond. Ik heb ook een tijdje Engels gegeven, maar ik merkte dat een Engelstalige studie als achtergrond niet meteen zegt dat Engels geven ook goed gaat. Maar goed, soms moet je wat proberen om te ontdekken of het wat voor je is.”
Terwijl Willie al voor de klas stond is ze gaan studeren om een bevoegdheid te halen. Met een bevoegdheid is er de mogelijkheid voor een vast contract. Ze heeft de opleiding PDG  afgerond en vervolgens zo'n tien jaar met plezier voor de klas gestaan. 

Een nieuwe wereld 
“In het onderwijs ging er een wereld voor me open. De mbo-wereld was me onbekend en vooral ook de doelgroep jongeren, die soms al met zoveel problemen kampten in hun jonge leven. Ik kreeg ook waardering voor mijn eigen omgeving waarin ik opgroeide, zo veilig en beschermd.  Door de keuze voor het onderwijs heb ik me als mens ook ontwikkelt! Heel mooi.”

Eigen identiteit vormgeven
“Wat ik heel bijzonder vind is dat ik bij een christelijke organisatie terecht ben gekomen. Ik ben blij dat ik mijn eigen identiteit vorm mag geven in mijn werk én dat dat gewaardeerd wordt. Het was voor mij in die tijd niet een hele bewuste keuze, maar het heeft me wel ontzettend veel gebracht. Daar zie ik dan ook echt Gods leiding in.”

Willie is inmiddels al heel wat jaren actief in het onderwijs. Na een periode teamleider te zijn geweest, is ze nu directeur van de school. “Naast het neerzetten van de onderwijskundige kaders en de bedrijfsvoering, is het een mooie uitdaging om mensen op hun plek te krijgen en te houden. Ik doe mijn best om medewerkers zo te faciliteren dat ze hun werk goed kunnen doen. Als directeur heb je daar invloed op en als dat lukt dan geniet ik daarvan.”

Enthousiast?
Ben je enthousiast geworden na het lezen van het verhaal van Willie en denk jij dat het onderwijs ook iets voor jou kan zijn? Voel je dan vrij om eens een dag mee te lopen. Meelopen is echt sfeerproeven, je krijgt dan een goed beeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met Frouke en Riemy ft.de.rooij@rocmensoalting.nl en r.hindriks@rocmensoalting.nl

Wil jij ook ontdekken wat het onderwijs jou te bieden heeft? Ga dan eens in gesprek met onze HR-adviseur Carel Woudt.
In een gesprek leggen we uit welke stappen je kunt nemen, hoe we je daarbij kunnen helpen en welke kansen er zijn. Het gesprek is uiteraard vertrouwelijk. Laat je contactgegevens achter en we bellen je zo snel mogelijk om af te stemmen hoe we verder met elkaar in gesprek gaan.